KGS Bree-Beek
De fusieclub is opgericht tussen twee clubs op boogscheut van elkaar. GS Beek (1e provinciale) en KSK Bree (2e provinciale) zijn gefusioneerd in het seizoen 2017-2018. Het stamnummer van GS Beek werd overgenomen: 7314. Het eerste seizoen wordt er gespeeld op beide locaties (locatie Beek en locatie Bree).
In het eerste jaar van de fusie eindigt het eerste elftal op de 2de plaats in 1ste provinciale. 29 ploegen traden aan in competitie. In totaal telt de club 381 aangesloten spelers, waarvan 303 jeugdspelers tot en met de U17.
In het tweede seizoen van de fusie, werd na een grondige audit van Foot Pass het
2-sterren label behaald. Dit betekende dat we in 2018-2019 provinciaal voetbal konden aanbieden. Het eerste elftal behaalde een 9de plaats, maar de beloftenploeg speelde kampioen en dit met 80% eigen jeugdspelers. Dit seizoen bereikten we voor het eerst 400 aangesloten spelers, waarvan 310 jeugdspelers tot en met de U17.
Wij starten met een tweede elftal in het seizoen 2021-2022! Onze tweede ploeg bestaat alleen uit spelers die hun opleiding hebben gekregen in eigen club.
Het ledenaantal bleef stijgen! Seizoen 2022-2023 starten 340 jeugdspelers aan het nieuwe seizoen (een record)!
Meer info over het ontstaan van beide clubs vinden jullie hier onder.
Ontstaan Groen Star Beek
De club is ontstaan in de zestiger jaren binnen de plaatselijke KWB-afdeling op initiatief van Jef Truyen en Jean Oeyen. De leden besloten regelmatig een voetbalwedstrijd te organiseren binnen hun eigen afdeling en met omliggende KWB-verenigingen. Het terrein was niet meer dan een weiland, gelegen tegen het oud kanaal (Zuid- Willemsvaart). Er was geen sprake van competitie, enkel ontspanning, beweging en het smeden van vriendschapsbanden was van belang.
Gezien het grote enthousiasme dacht men eraan toe te treden tot de Belgische Liefhebbersvoetbalbond. Dat gebeurde dan ook in februari 1966 op een stichtingsvergadering in Café Centrum te Beek. Deze beslissing hield in dat het terrein aan bepaalde voorwaarden moest voldoen, zodat noodgedwongen werd uitgekeken naar een andere locatie. Deze werd gevonden aan de Bocholterkiezel. Bèr Janssen (De Mulder) was bereid zijn grond in huur te geven aan de nieuw opgerichte voetbalclub Groen Star Beek.
Kleedkamers waren er nog niet. Daarvoor stelde café "Op den Hoek" (Moonen) een gedeelte van hun schuur ter beschikking. In genoemd café had de club ook haar vergaderlokaal. De café-uitbaatster zorgde elke wedstrijd voor warm water, zodat de spelers zich, zij het vrij primitief (in waskommen), konden verfrissen. Ondertussen werden eenvoudige kleedkamers gebouwd. Deze werden in 1967 in gebruik genomen.
Op 25 juni 1969 ontving G.S. Beek de goedkeuring om aan te sluiten bij de KBVB. Deze overstap gebeurde onder voorzitterschap van Henri Broekx en secretaris Jef Truyen.
Er werd ook onmiddellijk werk gemaakt van het bouwen van een kantine, kwestie van de club financieel te ondersteunen. In 1974 maakte G.S. Beek een ernstige crisis door. Door meningsverschillen binnen het bestuur , geraakte de club in tweedracht .Een aantal bestuursleden en spelers richtten een nieuwe club op onder de naam Blauw-Wit '74. Ondanks deze perikelen heeft G.S. Beek stand gehouden en vastberaden gestaag gebouwd aan de toekomst.
In 1976 nam Gerard Beckers het voorzitterschap waar en Theo Jehoul werd benoemd tot secretaris. In 1980 werd Mathieu Broekx de nieuwe voorzitter en in 1985 verzorgde Bèr Cornelissen het secretariaat.
Ondertussen was 1984 voor G.S. Beek een succesjaar. De club mocht het kampioenschap vieren in 4de provinciale en kon de overstap maken naar 3de provinciale afdeling.
Ondertussen had het bestuur niet stilgezeten en werd er gezocht naar een andere locatie uitbreiding, vooral een B-terrein was een prioriteit. Een nieuwe locatie werd gevonden in de Geussensstraat, met een A en B-terrein. De geheel nieuwe clubomgeving, met kleedkamers, douches en een ruime kantine werd in gebruik genomen in 1985-1986. Omdat er nood was om ook jeugdspelers een degelijke accommodatie aan te bieden werd er alles aan gedaan om de jeugd een eigen terrein te geven voor hun trainingen en wedstrijden. Zo werd het C-terrein in gebruik genomen.
De voetbalclub bleef groeien en had nood aan een duidelijke structuur, voorgesteld in een organigram, te raadplegen op de website.
Onze website www.groenstarbeek.be, opgericht in 2002, wordt druk bezocht. Hier vind je alle nodige info. We tellen meer dan 2000 bezoekers per maand.
In het seizoen 2006-2007 won G.S. Beek het kampioenschap in 3de provinciale en promoveerde naar 2de provinciale.
In het seizoen 2010-2011 speelde G.S. Beek voor de eerste keer in zijn bestaan in 1ste provinciale en dit als tweede finalist van de eindronde van het seizoen 2009-2010. We hielden 2 seizoenen stand in 1ste provinciale. Na de degradatie speelden we het seizoen 2012-2013 kampioen in 2de, maar einde seizoen 2013-2014 zakten we terug naar 2de.
Omdat we als club bleven groeien, hebben we dankzij de steun van de stad Bree, de laatste jaren 3 grote speelvelden bijgekregen, naast het D en E-veld werd in 2013 het F-veld in gebruik genomen.
In tussentijd werd de kantine vergroot en het aantal kleedkamers verdubbeld.
Ook onze jeugdopleiding schittert. We zijn fier te mogen zeggen dat ons ledenaantal elk jaar blijft stijgen. Momenteel tellen we meer dan 200 jeugdspelers met 18 jeugdploegen in competitie.
De professionele audits door Foot Pass (2008-2009; 2011-2012; 2015-2016) heeft onze degelijke jeugdopleiding bevestigd en de club hiervoor gefeliciteerd. Zo werden we in 2012, na de Foot Pass audit genomineerd bij de 3 beste regionale clubs van Vlaanderen. De club heeft voor de seizoenen 2012-2015 en 2016-2019 het label ‘1-ster’ ontvangen. Dit is het hoogste haalbare label voor regionale ploegen.
Ook in 2012 werd Jan Schouteden uitgeroepen als ‘Jeugdsportcoördinator van het Jaar’ en dit van alle sporten in Vlaanderen.
Omdat in onze visietekst staat dat we iedereen de kans willen geven om bij G.S. Beek te voetballen werd er in het seizoen 2008-2009 gestart met een damesvoetbalteam. Na enkele jaren onderbreking, werd in het seizoen, 2015-2016, opnieuw gestart met een damesploeg in competitie.
In 2009-2010 werd ook gestart met een G-ploeg. Personen met een beperking die in clubverband willen voetballen, zijn steeds welkom.
2014-2015: Bij de start van deze competitie werd het voorzitter- en ondervoorzitterschap overgenomen door Jan Aegten en Jean Jehoul. Zij volgden Mathieu Broekx en Jan Brebels op.
2015-2016: Primeur in Belgïe. De voetballertjes van Groen Star Beek in Bree zijn vanaf nu vereeuwigd als stickerhelden. Ze zijn de eerste provinciale club in ons land met een eigen stickeralbum, naar het voorbeeld van de populaire Panini albums. Maar liefst 339 stickers moesten verzameld worden. Dit verzamelalbum kwam tot stand in samenwerking met Carrefour Bree.
Wil je meer info over het organigram van onze club, dan kan je steeds terecht op onze website.
Onze grootste prioriteiten zijn een gezonde en familiale club te blijven, een club met een prachtige accommodatie, waar iedere speler en medewerker zich thuis voelt.
Ontstaan KSK Bree
SK Bree (SPORTKRING BREE) werd opgericht in 1936. In 1986 (50-jarig bestaan), kreeg het de “K” van Koninklijke toegevoegd en werd het KSK Bree!
De eerste thuiswedstrijden werden gespeeld op “ ‘t Stift”, vervolgens werd enkele jaren uitgeweken naar “De Vostert” om vanaf 1967 zich definitief te vestigen aan de “Bocholterstraat”. Hier groeide de accommodatie uit tot een stadion met een capaciteit van 4.000 toeschouwers: een tribune met 700 zitplaatsen, een overdekte staantribune met meer dan 500 plaatsen, een prachtige kantine met ruim zicht op de terreinen, een gezellig clubhuis, drie wedstrijdpleinen en drie trainingsvelden (met dank aan de stad Bree voor bijkomende accommodatie aan de sporthal)!
Na een aarzelende start in de laagste afdelingen schoof men naar boven en werd SK Bree gekend als de nestor van tweede provinciale! 32 jaar speelde men ononderbroken in deze afdeling. Met een uitzonderlijke lichting aan getalenteerde eigen spelers (10 van de 11 basisspelers waren van BREE), kon men eindelijk naar boven doorschuiven!
1969-1970 onder de leiding van speler-trainer MATHIEU MEYERS (oud speler van THOR Waterschei) kon men zelfs de eerste stappen zetten in het nationale voetbal ( 4° nationale C)! De grote ploegen kwamen snel enkele talenten wegkopen: Jaak Dreezen (Lierse), Jos Janssen en Bère Millen (Waterschei), Johan Coninx (Beveren)…..en het eerste elftal terug naar eerste provinciale!
1970-1971 met speler-trainer GERARD JOOSTEN (oud speler van Overpelt-Fabriek) opnieuw promotie naar bevordering! Ondanks het vertrek van talenten als Luc Dreesen (Berchem), Tony Coninx (Waterschei) en Eddy Lemmens (Luik), klopte men steeds nadrukkelijker aan de poort van derde nationale.
1974-1975 met speler-trainer GUY RASKIN (gewezen internationaal en oud speler van Standard Luik en Beerschot) : de historische promotie naar derde nationale. Jefke Christiaens, Jos Geebelen, Guy Raskin, Leon Leconsole, Cois Smeets, Richard Coninx, Rik Janssen, Piet Gerits, Jaak Donné, Leen Kiers, Jaak Ramekers, Gerard Smeets en Jean Schouteden waren de mannen die hier voor zorgden! Dit was het hoogste wat SK Bree kon bereiken…. Na 4 jaar derde klasse was het onder Jean Pierre Kasperzak (oud speler van Beringen FC) als trainer, in 1979 -1980 voorbij…..Terug naar het vagevuur van bevordering!
Met oud spelers Jaak Dreesen en Jaak Donné als trainer werden nog enkele mooie jaren in vierde nationale gekend … maar na 1984-1985 werd het terug provinciaal voetbal… erger nog … in 1987-1988 kon men zich met meer geluk dan kunde, op de laatste speeldag nog redden in eerste provinciale …
Met de oprichting van “club 90”, een groep mensen die geld en motivatie in de club pompten, werd de dalende curve juist op tijd omgebogen. Onder Willy Reynders (gewezen TD RC Genk en Lokeren) knokte men opnieuw mee voor promotie, maar kwam men nog net iets tekort.
1990-1991 met speler-trainer MARCEL KNEVELS (oud speler van LOMMEL SK) werd een memorabel seizoen afgesloten met de titel. Een strijd op leven en dood met het HEUSDEN van kapitein Peter Balette, eindigde met de onvergetelijk derby op de sluitingsdag in Gruitrode (2.500 toeschouwers). Gruitrode met één punt gered, en KSK BREE met één punt kampioen!
Ook nu bleef KSK Bree zijn zonen uitzenden: Kurt Dreesen (RC Genk), Sven Geyens en Erwin Nies (Club Brugge)!
Er komen is iets, er blijven is nog wat anders…..Na 6 jaar, in 1996-1997, met Louis Schoonbrood als trainer, was het weer naar beneden….
Na een overgangsjaar (1997-1998) onder Guy Claes, en een fantastisch jaar onder Franco Canale (69 punten, 99 doelpunten ..en maar één punt te weinig om te promoveren) was het jaar erna weer prijs.
1999-2000 promotie onder Franco Canale via de eindronde! Helaas maar een kort verblijf in vierde want in 2001-2002 terug naar af! Kon KSK Bree de rug nogmaals rechten ? Natuurlijk!
Tony Heylen (oud speler van KSK Bree) werd trainer en kon onmiddellijk de eindronde spelen maar helaas niet promoveren.
2003-2004 met trainer Tony Heylen werd de promotie via de titel afgedwongen! De ploeg ging op haar elan verder en zelfs in vierde nationale was KSK Bree een vaste waarde. Helaas, met de immer aanwezige doelstelling: met eigen jeugd en een gezonde kas werken, heeft zo zijn risico’s en in 2006-2007 terug naar beneden. Men zou er wanhopig van worden?
Met Stefan Vanderhoydonk (ook oud speler van KSK Bree) als trainer de club opnieuw met voldoende ijver aan de slag. In zijn eerste jaar onmiddellijk de eindronde (zonder succes helaas), maar dan:
2008-2009 kampioen en terug naar bevordering !!! Wetende dat KSK BREE zijn filosofie trouw zou blijven (geen gekke dingen en vertrouwen op eigen volk …) nam Stefan liever afscheid in schoonheid en ging niet mee naar bevordering. Jammer want onder Ivo Bernaerts (2009-2010 en 2010 -2011), en Jos Meykens (2011-2012) kon men echt bevestigen en zelfs de eindronde voor promotie naar derde spelen. Gezondheidsproblemen deed Jos Meykens afhaken. Men greep terug naar de trainer die zijn hart verpand had aan KSK Bree en vroeger 3 ½ jaar succesvol was: FRANCO CANALE. De geschiedenis herhaalde zich blijkbaar. Met “beperkte“ middelen overtrof hij alle verwachtingen: derde plaats en eindronde voor bijkomende stijger. Zonder de administratieve vergissing i.v.m. een gele kaart van een speler van WAVER in de eindronde zat er zelfs een onwaarschijnlijke promotie in ... . Maar 2013-2014 zou een groot vraagteken zijn … . Kon dit bevestigd worden? Na 8 speeldagen stond men op 3 punten van de leider en was de eerste periode nog binnen bereik! Maar na een trainerswisseling en spelersproblemen volgde de degradatie uit bevordering 2014-2015, verder naar beneden en degradatie uit eerste provinciale (2016-2017).
Men was terug waar men destijds begonnen was: tweede provinciale!
Gelukkig kon de fusie met GS Beek redding brengen!